Mitax-300MITAX-300 - Suomalainen taksamittari

Tässä tietoja taksilakiuudistuksesta Mitaxin osalta

Tutustu tästä uuteen MITAX-400 mittariimme!

Etsitkö tietoja MITAX-21:stä? Klikkaa tästä

Mitax-300 on Suomessa suunniteltu ja valmistettu, täydellinen ja itsenäinen taksamittari. Mittarin toimintoja, kuten raportointia on mahdollista laajentaa tarvittaessa helposti lisälaitteilla kuten kirjoittimella, maksupäätteellä tai tilausjärjestelmän päätteellä. Näin käytössäsi on aina juuri sinulle sopivin, täydellinen ja toimiva järjestelmä.

Huom! Mitax-300 mittareiden valmistus on lopetettu, ja sitä ei ole enää mahdollista tilata uutena. Sen lisävarusteet, kuten maksupäätetelineet, nettipalvelua varten tarvittavat modulit yms ovat kuitenkin edelleen saatavissa.
Suosittelemme tilalle uutta Mitax-400 -mittaria.

Ajankohtaista...

KELA hinnan nousevat
18.12.2023
KELAn korvaukset taksimatkasta kasvavat noin 4,5% 1.1.2024 alkaen.
Mitax-300 mittari tulee päivittää asentajalla; asentajille on toimitettu jo tarvittavat taksapaketit.
Mitax-400 voidaan päivittää netin kautta (palvelussa Taksat-sivu; jos taksat on tehty jo tätä kautta käyttäen valmiita taksapaketteja, päivitys tapahtuu automaattisesti), tai voit valtuutaa asentajan (vapaamuotoinen sähköposti meille; mikä yritys valtuuttaa ja mille asentajalle) suorittamaan taksojen päivityksen netin kautta puolestasi. Voit käydä myös asentajan luona.


Päivitys: Mitax-300 hyväksyntä päättyy
2.12.2022
Mitax-300:n mittalaitehyväksyntä päättyy 16.12.2022. Aiemmasta tiedosta poiketen tämä ei estä mittarin käyttöä eikä asennusta - Mitax-300:n voi edelleen jatkossa asentaa uuteenkin autoon ja käyttää siinä, ilman mitään kiinteää takarajaa.
Mittarin ohjelmatila on kuitenkin lähes lopussa, joten pakollisten päivitysten (kuten ALV-muutos) lisäksi mitään muita päivityksiä siihen ei enää tule.


ALV-muutos ja KELA-hinnat
1.11.2022
Hallituksen esitys ALV:n tilapäisestä on hyväksytty. Mitaxin tapauksessa taksoihin ei kosketa, vaan mittareille päivitetään uusi ohjelma joka osaa automaattisesti käsitellä tämän ajan hinnat ALV0-myyntinä ja palaa tämän tilapäinsmuutoksen lopussa automaattisesti normaaliin ALV-kantaan.
Nykyiset KELA-hinnat ovat myös tilapäisiä, päättyen vuoden vaihteessa. Esityksen mukaan nämä säilyvät vielä ensi vuoden, mutta tämä päätös käsitellään vasta marraskuun lopussa, joten mittariohjelmiakaan varten ei voida tämän takia julkaista ennen tätä. Ikävä kyllä tämä tarkoittaa että kaikki mittarit voidaan, ja myös tulee päivittää joulukuun aikana.
Päivitämme tilanteen tällä sivulla sitä mukaa kun tietoa tulee.


KELA hinnan korotus 1.7.2022
16.6.2022

KELA-hintakorotukset astuvat voimaan 1.7.2022. Hintapäivitykset tapahtuvat seuraavasti:

Mitax-300: Aina asentajalla, asentaja päivittää mittariohjelman ja KELA-taksat.

Mitax-400, Asentajalla, asentaja päivittää ohjelmat ja taksat. Mikäli mittarin ohjelma on vanhempi kuin 211118, täytyy ohjelma ja taksat päivittää asentajalla.
Mitax-400, Palvelun kautta Jos mittariin on tehty ja valittu käyttöön taksat nettipalvelumme kautta, KELA-hinnat päivittyvät automaattisesti. Jos taksoja ei ole tehty, voit tehdä ne nyt palvelussa; tarkemmat ohjeet palvelusta.
Mitax-400, Palvelusta asentajan avulla: Voit delegoida asentajasi tekemään nettitaksat puolestasi. Kysy lisää asentajaltasi, ja lähetä pyyntö asentajan valtuutuksesta sähköpostiin miro.turunen@trippi.fi .
Voit tarkistaa päivityksen tilan pikavalintakoodilla 702 (ylösvetovalikko - fn - 702 ok), ensi viikon aikana tänne pitäisi ilmestyä (kun taksat on määritetty mittariin) tieto tulevasta päivityksestä Taksat-rivin alapuolelle.Mitax-300 MitaxAjot
5.10.2021
MitaxAjot-sovelluksessa oli LetsEncryptin sertifikaatin vanhenemisen takia tietojen lähetyshäiriö vanhempia puhelimia käytettäessä. Tähän on nyt julkaistu sovelluksen 3.2-versio jonka voi ladata ja asentaa puhelimeen alla olevasta linkistä (syötä linkki puhelimen selaimeen, lataa, päivitä/suorita ja salli tarvittaessa asennus ulkopuolisista lähteistä).
https://trippi.fi/trans/MitaxAjot.apk


Tuleva taksilaki ja mittarivaatimukset
7.6.2021
Taksialan lakimuutokset astuvat kokonaisuudessaan voimaan 1.9.2021. Suurimpana mittareihin vaikuttavana muutoksena on vaatimus ajotietojen tallettamisesta kolmannen osapuolen palveluun, ja että myös kuljettajan tiedot tulee tallettaa ajotietojen liitteenä.
Mitax-21 ei kykene tähän joten se jää lopullisesti pois käytöstä.
Mitax-300 ja Mitax-400 tulee liittää kuittipalveluumme johon tiedot talletetaan. Klikkaa tästä tarkemmat ohjeet
Mitax-400:lle ja Mitax-300:lle.


Mitax-300 ei saatavissa
13.12.2019
Mitax-300 mittareiden valmistus on lopetettu, eikä niitä ole enää saatavissa uutena.


Taksojen muokkaus nettipalvelumme kautta
4.10.2018
Kuittipalvelun demo-tilillä voit nyt tutustua siihen miten taksoja muokataan. Itse palvelu aktivoidaan asiakkaillemme käyttöön piakkoin, ensin Mitax-300 mittareilla ja myöhemmin Mitax-400 mittareille. Tämä edellyttää myös että mittareiden ohjelmat päivitetään uusiin (vaadittavaa mittariohjelmaa ei tätä kirjoitettaessa ole vielä julkaistu).


Kiireellinen päivitys KELA-ohjeistukseen
13.6.2018
Maksuvälityksessä on tällä hetkellä ongelma joka estää KELA-maksujen käsittelyn jos tilaustunnus syötetään mittariin. Asiakas kyytiin -toimitontoa ei siis saa käyttää, ja jos mittari kysyy tilausnumeroa jaetun maksun yhteydessä, on se jätettävä nollaksi ja syötettävä maksupäätteeseen kuten tähänkin asti.
Tilannetta selvitetään parhaillaan, mutta toistaiseksi tilausnumeroa ei saa syöttää Mitax-300 -mittariin - jätä se aina nollaksi ja syötä se maksupäätteeseen kuten tähänkin asti.
Alla oleva ohje on päivitetty tämän mukaisesti.


KELA-matkojen ohje
30.5.2018
Lataa tästä ohje siitä miten mittari päivitetään KELA ja hintojen vapautumista varten.
Tästä ohjeesta löydät käyttöohjeen KELA-ajoihin (ensimäinen sivu), ohjeet siitä miten saat mittarin päivitettyä (toinen sivu) sekä taksataulukon hintojen asetusta varten (kolmas sivu; sama taulukko kuin alla mainitussa tiedotteessa).


Taksojen päivitys Mitax-300 mittareihin
28.5.2018
1.7.2018 taksimatkojen hinnoittelu vapautuu. Tässä yhteydessä vastuu mittarin taksoista siirtyy autoilijalle.
Nettipalveluamme käyttäessä kesäkuun aikana palveluun ilmestyy taksojen muokkaussivu jossa voit ohjelmoida uudet hinnat mittariin jo ennakkoon.
Ilman palvelua lataa tästä mittarin taksataulukko ja täytä siihen mittariin haluamasi hinnat, lisämaksut (tyyppeineen; avustus, KELA-avustus, paari, ennakko...) sekä jatkossa käyttöön tuleva KELA-tilausunnuksen alkuosa (3 kirjainta + 13 numeroa; tämän saat esim. välityskeskuksesta). Hinnat syötetään arvonlisäverollisinä.
Toimita tämä taulukko asentajallesi, joka päivittää mittarin ajan tasalle ja asettaa mittariisi hinnat jo ennakkoon siten että ne tulevat voimaan heti 1.7. Kaikki KELA-hinnat asetetaan mittariin valmiiksi alennettuina (esim: 1.60€/km jossa 7% alennus -> 1,49€/km).
Mittariin on myös mahdollista ohjelmoida yksi muutoskohta, esimerkiksi siten että matkan alussa km-hinta on nolla, muutos kolmen kilometrit kohdalla ja tämän jälkeen 1,60€ ("lähtömaksu sisältää 3km ajoa"), tai toisin päin (pienempi lähtömaksu, korkeampi hinta matkan alussa). Jos tätä ei haluta käyttää, jätä kyseiset kentät tyhjiksi.


Henkilökuljetusnäyttely 2018
8.5.2018
Kiitos Henkilökuljetusnäyttelyn kävijöille! Esittelemämme tavat siirtää laskutustiedot kenen tahansa maksuvälittäjän järjestemiin, sekä uusi Mitax-400 ja tavat joilla hinnoittelu jatkossa uusilla sekä vanhemmilla laitteilla hoidetaan kiinnostivat monia.


Uudet KELA-vaatimukset
26.1.2018
KELAn ajojen kilpailutus on nyt käynnissä, ja niihin liittyvät mittarivaatimukset ovat tiedossa. Jatkossa yhdistelykyydit tulee laskuttaa asiakkaan toteutuneiden kilometrien mukaan (henkilömäärä-jako ei enää käy), joten kaikki Mitax-21 mittarit vanhenevat tämän vaatimuksen myötä.
Mitax-300 -mittarit vaativat ohjelmistopäivityksen jolla tämä ominaisuus otetaan käyttöön. Uusissa mittareissa on jo kaikissa valmiina ohjelma joka tähän pystyy (kassalla valinnoissa näkyy "Jaettu maksu" ja "Asiakas kyytiin"), mutta näihinkin täytyy päivittää KELA-parametrit sekä mahdollisesti ohjelma uudempaan vielä myöhemmin.
Koska kesällä on mittarin vaihtoon on aivan varmasti ruuhkaa, suosittelemme Mitax-21:n vaihtoa uudempaan mieluummin jo nyt kuin myöhemmin.


Ulkoiset järjestemät

Mitax-300 voidaan liittää erilaisiin maksu-, ajovälitys-, seuranta ja muihin järjestelmiin. Tällöin kaikki auton ja ajon tiedot välittyvät automaattisesti järjestelmän ja mittarin välillä, esimerkiksi ajon aikana kertynyt hinta tai ajon päätteeksi toteutuneet maksutiedot, vaikka suoraan laskutukseen.
Mittarin rajapinnat ovat avoimia, joten se on helppo liittää mihin tahansa tilausjärjestelmään.
Voit liittää mittarin myös meidän palveluumme, jolloin tiedot siirtyvät suoraan autosta tietokantaan laskutusta tai seurantaa varten.
Mittarin protokolla on yksinkertainen ja siten helposti liittevissä osaksi juuri teidän käyttämäänne järjestelmää. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja.Käytettävissäsi on myös laaja MITAX-palvelupisteverkosto.


Tarkista lähin palvelupisteesi!

Maksupääte

Point vx680-maksupääte Erilaiset maksukortit eivät ole mikään ongelma - eivät edes kustannuskysymys.
Yhteys mittarin ja maksupäätteen välillä varmistaa helpon ja joustavan maksukorttien käytön.

Mitaxin kanssa suosittelemme käytettäväksi Verifone Vx680-maksupäätettä (entinen Point). Myös aikaisempaa Vx670-maksupäättä voi vielä käyttää jos sinulla sellainen on käytössä.
Vx680-maksupääte hyväksyy kaikki yleisimmät maksukortit, mukaanlukien Visa Electronin sekä uudet sirulliset sekä etäluettavat debit/credit kortit, taksikortin, matkahuollon kortin sekä SOTE-kortin.

Valmistaja Verifone Finland oy :    puh. 09-477 433 40
Verifone-jälleenmyyjänä toimii Oulussa Oulun Toimistolaitteet Oy.

Lahdessa Viestipaja, puh 03 7818 370.

Etelä-Karjalassa maksupäätteitä välittää Data Group Lappeenranta, puh. 0207 435 662.

Kymenlaaksossa maksupäätteitä välittää Suomen ATK-Maahantuonti Oy, puh. 0207 435 650.

Lisäksi on mahdollista käyttää PC- tai PDA-pohjaisia maksupääteohjelmistoja, esimerkiksi tilausjärjestelmän päätteellä.
Varusteet Verifone (Point) Vx680- ja Vx670-päätteille

Teline vx670- ja vx680-päätteille Autoteine varusteineen
Verifone Vx680 asettuu sille tehtyyn telineeseen tukevasti eikä pääse heilumaan ajon aikana. Pienellä sovituksella tätä telinettä voidaan käyttää myös Vx670-maksupäätteen kanssa.
Pääte on helppo nostaa paikoiltaan ja sijoittaa takaisin telineeseen.
Päätteen virta sekä maksutiedot kulkevat päätteen pohjassa olevien nastojen kautta jolloin pääte on helppo irroittaa ja ojentaa asiakkaalle sirukortin käyttöä varten.


Lain vaatimukset kuittipalvelussa

Mitax-300:n saamiseksi 1.9.21 lain mukaiseksi tarvitaan seuraavat asiat:
 • Lataa ja täytä tämä sopimuspaperi. Voit lähettää paperin myös skannattuna sähköpostilla lomakkeen alareunasta löytyvään sähköpostiosoitteeseen
  HUOM! Emme laskuta uusilta käyttäjiltä nettipalvelun kuukausimaksua ajalta 8.6.21 - 31.8.21 jotta voitte päivittää mittarinne mahdollisimman varhain ilman pelkoa lisäkuluista!
 • Saatuasi tunnukset palveluun, lisää kuljettajien tiedot (kuljettajanumero 1-64000, nimi, SOTU) palveluun. Voit myös pyytää esim. mittariasentajaasi tekemään tämän puolestasi.
 • Tarkista että autojen rekisterinumerot palvelun Laitteet-sivulla ovat oikein, ja lisää/korjaa tarvittaessa.
 • Mittari tulee liittää internettiin joko:
 • Päivitä mittari asentajallasi käyttämään valitsemaasi yllämainittua yhteystapaa
 • 1.8.21 alkaen mittari (uusilla ohjelmilla) tarkistaa kuljettajatiedot verkosta vuoron alussa; tämä toimii muistutuksena/varmennuksena siitä että palvelu tulee käyttöön.
 • 1.9.21 alkaen mittari vaatii että kuljettaja on määritelty palvelussa, eikä käynnisty ilman tätä.
Taksamittaria koskevat vaatimukset tarkemmin siltä osin kun ne poikkeavat Mitaxin aiemmasta toiminnasta (Liikennepalvelulaki § 15 a)
 • Ajotiedot tulee tallettaa kolmannen osapuolen hallinoimaan tietokantaan
 • Ajotietoihin tulee liittää ajon suorittaneen kuljettajan henkilötiedot
 • Ajotietoihin tulee liittää auton rekisterinumero
 • Vaaditun matkan vertailuhinnan muodostaminen vaatii joko aikaperusteisen hinnan poiston (hinta perustuu vain ajettuun matkaan), tai D-tariffin (yhtäaikainen matkan ja ajan mittaus) käyttöä kuluttajakyydeissä. Minimihintaa ei voi käyttää.
Lisää tietoja taksilakiuudistuksesta löydät Trafin uudistusta tarkemmin avaavalta sivulta.


Kuitti- ja taksapalvelu

Mitax-300 mittarit on mahdollista liittää palveluumme joko WLAN-sovitteella (vaatii tukiaseman joko toimistolle tai autoon) tai RTM-yksiköllä (vaatii dataliittymän (eli SIM-kortin)).
Palvelu sisältää seuraavat ominaisuudet: Tutustu tästä nettipalveluun.

Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja.Porti kt40-kirjoitin

Kirjoitin MITAX-mittareihin

Mikäli maksupäätettä ei tarvita, voidaan sen tilalla käyttää edullista Porti kt40-kirjoitinta, joka tulostaa tarvittavat käteis- ja laskutustositteet sekä raportit nopeasti ja luotettavasti.

Kirjottimen mitat:
75 x 103 x 45 mm
Paino:  205 g

Paperirulla :
leveys       57 mm
halkaisija   40 mm

Kaapeli on 1 m suoraan kytkentäyksikköön

Virrankulutus n. 50 mA, lepo max 3AOhjeita yms

Mitax-300 taksamittarin käyttöohje (matkaperusteinen kustannusten jako, 2017-05 alkaen)
Mitax-300 taksamittarin käyttöohje (vanhemmat ohjelmat)
Mitax-300 manual (2014/11)
Ohje Sote2/Tiketti/Taksi+ korttien käyttöön Mitax-300:n kanssa
Ohje Western Likuma-kortille Mitax-300:n sekä Mitax-21:n kanssa